Полезная информация

Як правильно скласти резюме?

03.09.2022

Кожне резюме проходить внутрішній скоринг (підрахунок очок) у рекрутера. Якщо резюме набирає потрібну кількість очок, рекрутер починає з ним працювати: дзвонить тобі, запрошує на інтерв'ю, пересилає твоє резюме замовнику і далі ланцюжком.

1. Що таке резюме і для чого воно потрібне?
Якщо Ви ще не добре розумієте, що таке резюме, пропоную дати йому визначення:
 - Резюме – це коротка самопрезентація у письмовій формі Ваших професійних навичок, досягнень та особистих якостей, які Ви плануєте успішно реалізувати на майбутньому місці роботи з метою отримання компенсації за них (наприклад, у вигляді грошей чи іншого виду компенсації)

Мені і самому в минулому доводилося складати резюме при влаштуванні на роботу. Адже без цього жоден роботодавець навіть не дізнається про Вас та Ваші професійні навички.

Пам'ятаю, коли я вперше сів писати своє резюме мені знадобилося багато часу, щоб грамотно його скласти і оформити за всіма стандартами. А оскільки я люблю розумітися на всьому досконало, то й питання правильного його написання вивчив дуже глибоко. Для цього спілкувався з професійними фахівцями з кадрів та вивчив велику кількість статей на тему.

Тепер я знаю, як правильно скласти резюме і з радістю поділюся з вами.
Ділюсь з вами зразками своїх резюме, які я сам писав особисто для себе:
(можете їх скачати абсолютно безкоштовно)
Завдяки тому, що я вмів писати професійні резюме, я ніколи не відчував труднощів при влаштуванні на роботу. Тому мої знання підкріплюються практичним досвідом та не є сухою академічною теорією.

Отже, у чому секрет написання хорошого резюме? Про це читайте нижче. І про онлайн бізнес тренінги для керівників в Україні.


2. Як правильно скласти резюме?
Перш ніж переходити до кроків я хочу, щоб ви запам'ятали 3 головні правила для успішного написання резюме:

Правило №1. Пишіть правду, але не всю
Робіть акцент на своїх перевагах і не згадуйте про свої недоліки. Про них у вас запитають на співбесіді, будьте готові до цього.

Правило №2. Дотримуйтесь чіткої структури.
Резюме пишеться на 1-2 аркушах, трохи більше. Тому постарайтеся коротко та ємно викласти у ньому всю необхідну інформацію, навіть якщо її чимало.

Подбайте про акуратне форматування тексту резюме, про його структуровану подачу. Бо нікому не приємно читати абракадабру.

Правило №3. Будьте оптимістичні та життєрадісні.
Позитивно налаштовані люди притягують до себе успіх. У вашому разі — нову роботу.

Отже, переходимо тепер до структури складання резюме.

Крок 1. Назва резюме.
Тут Ви повинні написати саме слово "Резюме" та вказати, на кого воно складено.

Все це пишеться в один рядок.
Наприклад: Резюме Степченков Ярослав Євгенович,

Тоді Ваш потенційний роботодавець одразу зрозуміє, кому належить резюме. Наприклад, Ви раніше зателефонували в цікаву Вам компанію з метою дізнатися, чи відкрита ще у них дана вакансія. Вам дали позитивну відповідь та запропонували надіслати резюме.

Наприкінці першого кроку Ваше резюме виглядатиме так:

Крок 2. Мета резюме.
Необхідно пам'ятати, що у Вашого резюме обов'язково має бути мета. Правильно формулювати її наступним чином (фразою):
 *** Мета резюме – здобуття посади бухгалтера.

Так як в цей момент Ви так і називаєтеся - претендент, тобто людина, яка шукає роботу, потенційно претендує на неї.
Наприкінці другого кроку Ваше резюме виглядатиме так:
Крок 3. Здобувач та його дані

У цьому пункті Ви обов'язково маєте написати наступне:
 - Дата народження;
 - адреса;
 - контактний телефон;
 - e-mail;
 - сімейний стан.

Наприкінці третього кроку Ваше резюме має виглядати так:

Крок 3. Досягнення попередніх місцях роботи.
Пункт «Досягнення» — один із найголовніших у резюме! Він набагато важливіший, ніж освіта і навіть досвід роботи.

Ваш потенційний роботодавець хоче знати, за що саме він платитиме Вам заробітну плату. Тому дуже важливо згадати при написанні резюме про всі значущі досягнення на попередніх місцях роботи. При цьому зверніть увагу, що правильно писати словами, які є так званими маркерами для співробітників кадрових служб, які розглядають Ваше резюме.

Наприклад, правильно писати:
- збільшив обсяги продажу на 30 відсотків за 6 місяців;
- розробив та впровадив нову технологію у виробництво;
– скоротив витрати на утримання обладнання на 40%.

Неправильно писати:
- працював над збільшенням продажу;
- брав участь у проекті створення нової технології;
– скорочував витрати на обладнання.

Як бачите, важливо також писати конкретні цифри, оскільки вони наочно відображають суть Ваших досягнень.

Зазвичай тут пишуть таке:
 - Володіння комп'ютером та спеціальними програмами. Це актуально для офісних працівників та співробітників, чия безпосередня робота пов'язана з ПК. Наприклад, для дизайнерів, бухгалтерів, програмістів, офіс-менеджерів.
-  Володіння іноземними мовами. Якщо Ваша майбутня робота передбачає читання, переклад або спілкування іноземною мовою і Ви володієте певною мірою, обов'язково напишіть про це. Наприклад: англійська розмовна.
 - Наявність автомобіля та навичок водіння. Якщо ж Ваша робота передбачає відрядження і Вам часто доведеться керувати автомобілем, наприклад, працюючи торговим представником, то варто вказати наявність свого автомобіля, а також категорію прав водія та стаж.

Таким чином, у додатковій інформації поряд із володінням комп'ютером та іноземною мовою напишіть: є власний автомобіль, категорія B, стаж 6 років.

Крок 4. Особисті якості.
Тут не потрібно описувати занадто багато якостей, особливо якщо вони не належать до вашої майбутньої роботи. Ви можете бути доброю і чуйною людиною, яка любить дітей і поважає своїх друзів, але потенційному роботодавцю не цікаво читатиме про Вашу "сердечність" і багатий внутрішній світ.

Наприклад, якщо Ви претендуєте на посаду бухгалтера, то добре тут написати: зібраність, уважність, пунктуальність, ефективність, математичний склад розуму, уміння аналізувати.

Якщо ж Ви претендуєте на творчішу професію, скажімо дизайнера чи креатора, то тут слід зазначити: розвинена творча уява, почуття стилю, нестандартний погляд на проблему, здоровий перфекціонізм.

<< Назад