Полезная информация

Як знайти хорошу роботу - докладний посібник для тих, хто хоче влаштуватися на роботу

03.09.2022

Де і як правильно шукати роботу? Як швидко влаштуватися на хорошу роботу без освіти та досвіду? Як знайти роботу до душі?

Ми розповімо, які кроки потрібно зробити, щоб вирішити собі питання з працевлаштуванням у стислі терміни.
Навіть непростий час економічної кризи – не привід опускати руки. І у скрутні часи знайти роботу цілком можливо, треба тільки знати, де і як шукати.
Ця стаття буде корисною як для людей, у яких за плечима невеликий трудовий стаж, так і для досвідчених фахівців своєї справи. Кожен для себе знайде багато корисних та дієвих порад щодо пошуку роботи своєї мрії.

1. Як знайти хорошу роботу і з чого взагалі починати пошук
За даними Міністерства праці, зростання безробіття зафіксовано за минулий місяць у більшості суб'єктів Федерації. Мінекономрозвитку прогнозує цього року збільшення кількості безробітних на 350–390 тис. осіб.

Це число можна буде сміливо додати до тих 2,8 мільйона людей, які вже стоять на обліку як непрацевлаштовані громадяни.
Однак опитування кадрових служб вселяють і певний оптимізм: чверть усіх компаній планує цього року збільшити свій штат, щоправда, приймати на роботу вони збираються лише найенергійніших і компетентніших співробітників. Як знайти роботу у подібній ситуації? Де шукати роботу у Києві, Петербурзі, інших містах?

З чого взагалі розпочинати пошуки?
Перше, що вам доведеться засвоїти собі: шукати роботу доведеться самостійно – ніхто не зробить це за вас. Хоча і не варто особливо сильно сподіватися на допомогу друзів і родичів, розповісти їм, що ви шукаєте роботу — ваше найперше завдання. Не переоцінюйте також допомогу агентств з працевлаштування: вони, безперечно, корисні, але мають свої інтереси і не кожне з них відпрацьовує свої функції на 100%.

Попередньо вирішіть для себе кілька важливих питань:
 - Яку саме роботу ви хочете знайти?
 – Який графік вас влаштує?
 – На яку зарплату ви розраховуєте?
 - Чи зможете ви працювати далеко від дому і які будуть прийнятні для вас щоденні витрати часу на дорогу?
 - Чи змінить робота якість вашого життя на краще?

Визначившись із пріоритетами, можна приступати до конкретних дій. Якщо ви чітко знатимете, чого хочете, ймовірність влаштуватися на таку роботу, з якою вам захочеться піти в перший же тиждень, буде меншою.
І ще варто відразу визначити безперспективні напрямки – такі місця, де на вас, по-перше, не чекають, по-друге, якщо навіть і чекають, то запропонують мінімальну зарплату.

Кілька років тому найбезперспективнішими в кар'єрному плані вважалися: наука, комунальне господарство, культура, спорт, охорона. Сьогодні, на думку експертів, спад загрожує банківській справі та туризму. Це значно збільшить жіноче безробіття.

Згідно з прогнозами, зниження кількості виданих іпотечних кредитів може скоротити будівництво, що викличе зростання безробіття серед чоловіків.

Чоловіча частина населення нічого «ловити» також в автопромі (на деяких заводах вже залишилося лише по 1 зміні, а зарплати впали на 20%). Скоротиться персонал у сфері автопродажів, щоправда, очікується певний приріст вакансій у авторемонтній справі.

Застій у сфері громадського харчування вижене на вулицю тисячі офіціантів та кухарів. Безробіття зросте серед візажистів, стилістів, косметологів, працівників готельної промисловості. Серед офісних співробітників очікується скорочення юристів та економістів через надвиробництво за останні 2-3 роки. Доречі, пропонуємо онлайн корпоративні тренінги з продажу в Україні.


Усі інші сфери щодо перспективні.

2. Де швидко знайти роботу чи підробіток.
Існують швидкі способи пошуку роботи для студентів та людей без досвіду. Ми зібрали в цьому розділі практичні поради, які допоможуть тимчасово працевлаштуватися тим, хто потребує швидкого заробітку, але не має професійних навичок.

Студенту без досвіду
В Інтернеті є тисячі пропозицій для випускників та учнів ВНЗ. Не варто особливо радіти кількості пропозицій: не всі вакансії обіцяють справді стабільні доходи. Студентам пропонують зазвичай низькооплачувані та трудомісткі види діяльності:
 - промоутер;
 - кур'єр;
 - офіціант;
 - менеджер з продажу;
 - аніматор;
 - Охоронець (сторож).

Деякі види робіт передбачають виключно сезонну зайнятість, що студентам під час літніх канікул якраз на руку. З появою всесвітньої мережі пошуки роботи стали набагато простішими та ефективнішими. Тепер студенту без досвіду роботи знайти вакантне місце полегшало. Ми вже писали, як заробити гроші студенту, у цій статті розглядаються, зокрема, варіанти заробітку через Інтернет для молоді.

Мало хто продовжує користуватися друкованими виданнями (хоча газети та журнали, присвячені вакансіям, рано скидати з рахунків): достатньо зайти на ресурс та ознайомитися з пропозиціями, які вже відсортовані за категоріями та розділами. Можна навіть скласти детальне резюме та розмістити його на порталах пошуку роботи, можливо, роботодавці самі виберуть вашу кандидатуру. І почитайте, як заробити горші онлайн без вложення капіталу.

Без освіти.
Робота без освіти передбачає приблизно ті ж вакансії, що й у випадку зі студентським підробітком – кур'єри, охоронці, офіціанти, вантажники, працівники торгових залів супермаркетів. Не розраховуйте на особливу щедрість роботодавців і не поспішайте відгукуватися на першу пропозицію, що трапилася.

Для початку вивчіть всі вакансії, які вам сподобалися, складіть список пропозицій, що вас цікавлять, розташувавши їх в порядку особистої привабливості.
Зважте всі плюси та мінуси і не бійтеся говорити «ні» роботодавцю, якщо вакансія вас з якихось причин перестала вас цікавити (далеко від будинку, нічні зміни та інші нюанси). Не бійтеся, якщо вам пропонують пройти попереднє навчання. Так ви придбаєте досвід і навички, які можуть стати в нагоді надалі.
Навіть влаштовуючись стажистом, можна виявити наполегливість і швидко отримати вигідніше місце у тій самій компанії. У нас на сайті вже виходила стаття про варіанти отримання додаткового доходу підробітку, рекомендуємо ознайомитися з нею.

3. Як правильно шукати роботу – 7 ділових порад з працевлаштування
Правильний підхід до справи пошуку роботи – половина чи навіть більша частина успіху.

Не так важливо, чи маєте ви досвід і знання, чи закінчили ВНЗ чи лише 9 класів школи, головний фактор: впевненість у собі, поінформованість, бажання розвиватися та вдосконалюватися. Знайти хорошу роботу вам допоможуть також наші поради – уважно прочитайте їх та обов'язково використовуйте на практиці.
Порада. Будьте наполегливими та методичними – ви хочете Шукати роботу або ЗНАЙТИ її?

Наполегливість, методичність, системний підхід та теоретична підготовка – провідні чинники успіху. Ви вирішите, що ви дійсно хочете шукати роботу чи знайти її?
Існує категорія людей, які в справі пошуку роботи поступово забувають про основну мету і витрачають на пошуки місця, яке нібито ідеально підходить їм за всіма параметрами, місяці і навіть роки.

Важливо: пошук роботи – це також своєрідна робота! Слід підійти до цього максимально серйозно та відповідально, як до будь-якої роботи. Склавши резюме, не забувайте оновлювати його та розмістіть на кількох сайтах. Розсилайте його всім роботодавцям, які хоч би теоретично вам цікаві. Не біда, якщо ви здастеся настирливим – компанії, як правило, цінують наполегливих та енергійних співробітників.

Порада 2. Що краще вибрати – високооплачувану роботу чи роботу до душі?
Ідеально, звичайно, мати високооплачувану роботу, яка вам подобається. Але на практиці високоприбуткове місце не завжди виявляється до душі.
Питання, винесене у заголовок цього пункту, кожен вирішує в індивідуальному порядку.

Психологи наполягають, що краще займатися тим, що вам подобається, навіть якщо ця справа не приносить високого прибутку відразу.
 - По-перше, будь-яка робота передбачає розвиток професійних навичок. Можливо, зараз зарплата не надто висока, але підвищивши свою кваліфікацію та рівень, ви завжди зможете розраховувати на підвищення доходу.
 - По-друге, ходити на роботу, яка вам не до вподоби, як на каторгу, відчуваючи негативні емоції, шкідливо для здоров'я.

Імунна система безпосередньо залежить від нашого психоемоційного стану: доведено, що люди, які займаються нелюбимою справою та сприймаю роботу як «необхідне зло», частіше хворіють на інфекційні та хронічні хвороби.

На роботі людина проводить значну частину життя. Ви хочете перебувати у постійній депресії, скаржитися на життя, погано спати та рахувати хвилини до кінця робочого дня? Ми впевнені, що ні.
Значить, робіть вибір на користь тієї вакансії, яка припаде до душі особисто вам, а не вашому чоловікові (дружині, тещі, татові, мамі).
 

<< Назад