Полезная информация

Як повернути гроші за розпискою – чи можна повернути?

03.09.2022

Ви позичили кошти своєму знайомому, але він не хоче їх вам віддавати? Ми розповімо, як повернути гроші за розпискою.

Є таке правило: не позичай гроші родичам і не заважай любові та дружби з бізнесом. Якщо вже давати гроші «своїм людям», то не в борг, а просто так, щоб не було боляче, коли не повернуть. Але життя набагато складніше за життєві приказки, і ми часом віддаємо великі суми грошей, ніяк це не оформляючи. Не тому що настільки непередбачливі чи юридично неписьменні, просто якось не прийнято брати розписку чи укладати договір позики з братом, добрим приятелем чи колегою — такий наш менталітет.

Чудово, якщо гроші повернуться: і допоміг другу, і сам не постраждав. Але що робити, якщо суми запозичені немаленькі і потрібно будь-що-будь зажадати їх назад? А розписки чи договору немає. Така ситуація не безнадійна, законні способи на боржника-позичальника існують, і сьогодні ми про них розповімо.

Насамперед звернемося до Цивільного кодексу. Згідно з його статтями, якщо ви як громадянин плануєте дати в борг іншій фізичній особі гроші на суму, що перевищує 10 000 гривень, вам слід укласти письмовий договір позики. До нотаріуса при цьому йти не обов'язково. Більше того, на підтвердження договору позики та її умов може бути подана розписка позичальника або інший документ, що засвідчує передачу йому позикодавцем певної грошової суми.

В цілому, всі варіанти впливу на боржника можна поділити на дві групи:
1. Самостійні дії: переговори, спрямування претензії.
2. Звернення до компетентних органів (суд, поліцію

Усе це цивілізовані варіанти вирішення питання. Вдаватися до допомоги колекторів, незважаючи на те, що у певних випадках та рамках це легально, на наш погляд, не надто перспективно. Справа в тому, що колекторські агенції, які діють у правовому полі, найімовірніше, відмовляться прийняти таку справу в роботу, оскільки відсутні документи. А звертатися до неофіційних колекторських організацій не лише незаконно, а й не зовсім гуманно.

Зупинимося на мирних шляхах урегулювання ситуації. А, якщо не допоможе, перейдемо до юридичної артилерії: досудової претензії, судового позову та заяви до поліції.
Якщо є хвилинка, то ми пропонуємо дізнатить про - онлайн тренінги по логістики в Україні і СНГ.
Мирний шлях. Переговори.
У цій процедурі головне правило - не давати волі емоціям. У вашого позичальника могла виникнути об'єктивна неможливість, непереборні обставини, що перешкодили своєчасному виконанню зобов'язання, а повернути борг морально готовий. У цьому випадку потрібно виявити терпіння та м'яку наполегливість. А в юридичному плані можна спробувати домовитися про відстрочення або розстрочення виплат та скласти графік платежів. Для правової чистоти, особливо у ситуації, коли спочатку розписки не було, на цьому етапі можна укласти угоду про виплату боргу. У папері слід відобразити прізвища та ініціали сторони, номери телефонів, адреси, граничний термін повернення боргу (у разі відстрочення) або графік погашення боргу (у разі розстрочення).

Деякі юристи рекомендують завірити таку угоду нотаріально. Видається, що це дуже ідеальна ситуація з урахуванням того, що спочатку у вас навіть не було розписки. А ось дуже життєво, коли ваш позичальник навіть не збирається повертати гроші і прямо про це заявляє, або просто не виходить на зв'язок. У першому випадку потрібно спробувати записати телефонну розмову, в якій ви обговорюєте повернення боргу (гаджети вам на допомогу). Валідними є також скріншоти листування в соціальних мережах або месенджерах на цю тему. Це стане в нагоді, якщо все-таки доведеться йти до суду.
Ми також проводимо онлайн тренінг складська логістика, і звісно, тренінги транспортна логістика в Україні.
 

До суду. Претензії.
В інтернеті знайдеться безліч рекомендацій, як надати моральний, а іноді аморальний вплив на позичальника, щоб змусити його повернути взяте. Але ми вважаємо за краще цивілізовані правові механізми вирішення ситуацій, маючи на увазі те, з чого почали: гроші часто займаються близькими людьми, а отже, перемога за будь-яку ціну не доречна. Тому, коли усні переговори не дають результату, слід перейти до листування (досудової претензії на адресу боржника).

Скласти досудову претензію можна самостійно, але для того, щоб вона була не лише переконливою, а й якісною на випадок, якщо таки доведеться йти до суду, доцільно звернутися за цим до грамотних юристів, наприклад фахівців компанії "ЮрФахівець".

Судовий розгляд.
Коли усні та письмові переговори неефективні, а час наближається до закінчення терміну позовної давності (те, що називається «обіцяного три роки чекають», але треба менше), і ви не готові пробачити борг, слід йти до суду.

Тут знадобляться всі попередні рекомендації щодо свідків, банківських довідок, записів телефонних розмов та скріншотів листування. І, звісно, копій досудових претензій. Все це потрібно долучити до позовної заяви, скласти яку ви, як і претензію, можете самостійно або за допомогою досвідченого юриста.

Згідно з чинним порядком цивільні справи по суперечках за ціною позову, що не перевищує 50 000 гривень, підсудні мировим суддям. Якщо в борг було передано велику суму, звертатися належить до районного суду за місцем проживання відповідача.

<< Назад