Полезная информация

Як позбутися стресу - способи, поради, рекомендації?

03.09.2022

Як позбутися стресу - способи, поради, рекомендації?
Що таке стрес. Стрес – це нормальна реакція здорового організму на загрозу чи перевтому. Таким шляхом він намагається чинити опір високим навантаженням, страху, зайвої фізичної та психологічної активності.

 Поняття стресу вже давно стало загальновідомим та популярним. Воно використовується у наукових колах, а й у повсякденному житті. Всі ми знаємо, що таке стрес і як він проявляється хоча б на побутовому рівні. І ми знаємо, що його викликає все те, що змушує нас нервувати. Причини індивідуальні, починаючи з розладу в сім'ї, закінчуючи світовою кризою.


То що таке стрес?
Це стан психічного напруження людини, що виникає за найважчих, емоційно витратних ситуаціях, тобто. це реакція організму на різні несприятливі фактори (стресори), які на нього впливають.

Ми звикли думати, що стрес це обов'язково погане. Але це зовсім так. Спочатку основною біологічною функцією стресу була адаптація організму. Стрес був потрібний для того, щоб захистити людину від різних негативних проявів. Тому поява стресу означає, що людина входить у певний тип діяльності, спрямованої протистояння небезпечним впливам, яким він піддається.

Ну а з чим ми стикаємося, коли знаходимося на карантині кілька місяців? Зі стресом, але трохи іншим, з його негативним проявом. Наше ізольоване життя – це дуже сприятливе середовище для такого стресу.
Доречі, ми пропонуємо корпоративний тренінг з продажу онлайн в Україні.


Як виявляється стрес?
Існують як психологічні, і фізичні прояви стресу. Найбільш поширені реакції організму на стрес:
 - безпричинні та часті напади дратівливості, злості, невдоволення оточуючими людиною людьми, обстановкою, світом;
 - млявість, слабкість, депресія, пасивне ставлення і бажання спілкуватися з людьми, навіть із рідними та близькими, швидка стомлюваність, небажання щось делать;
 - безсоння, неспокійний сон;
 - Неможливість розслабитися, постійна напруга нервової системи, тіла;
 - напади страху, паніки;
 - погана концентрація уваги, загальмованість, складність у розумінні звичайних речей, зниження інтелектуальних можливостей, проблеми з пам'яттю, заїкуватість;
 - недовіра до себе та оточуючих людей, метушливість;
 - часте бажання плакати та ридання, туга, саможаль;
 - відсутність бажання вживати їжу, або навпаки, надмірне бажання поїсти;
 - Нервовий тик, неспецифічні для людини бажання кусати собі нігті, прикушувати губи;
 - підвищена пітливість, підвищена збудливість, розлади травної системи (діарея, нудота, блювання), свербіж шкіри, головний біль, запаморочення, прискорене серцебиття, дискомфорт у грудній клітці, проблеми з диханням, почуття задухи, різке підвищення температури тіла, озноб або оніміння поколювання в кінцівках.

Стрес може негативно відбиватися на функціонуванні всіх органів і систем, призводити до комплексних біохімічних та фізіологічних порушень, наприклад, підвищеної стомлюваності, зниження імунітету, зміни маси тіла, частих проявів нездужань. Дуже часто в такий період у людей відчуваються труднощі при диханні, біль у серці, напруга в м'язах, неприємні відчуття при роботі органів травлення і т.д.

При цьому треба завжди пам'ятати, що особливо небезпечні емоційні прояви стресової напруги, оскільки вони торкаються різноманітних сторін психіки, емоційного тла і надають песимістичного відтінку. При тривалій дії стресу може розвинутись депресія, дратівливість, агресія, гнів, поява афективних станів. Також, пропонуємо онлайн тренінг В2В, і тренінги активних продажів по телефону в Україні.

Можливі причини виникнення стресу

Існує багато причин виникнення стресу. Ось деякі причини його виникнення в умовах самоізоляції:

1. Страх за своє здоров'я та здоров'я близьких.

2. Проблеми з роботою (доводиться адаптуватися до нового формату роботи - віддаленої, шукати способи виконати свою роботу з дому).

3. Випробовування труднощів із навчанням дітей (дітям складно адаптуватися до дистанційного навчання, але це відбивається і дорослих).

4. Відволікання та багатозадачність (коли всі знаходяться вдома, дуже складно зібратися і зробити навіть найпростішу роботу, доводиться робити кілька справ одночасно — готуємо сніданок, говоримо по телефону з начальством, стежимо за дитиною тощо).

5. Режим дня дітей (збитий режим дня дітей, вони стають гіперактивними через брак прогулянок та розваг, доводиться приділяти їм більше часу, витрачати більше сил, організовуючи процеси навчання, відпочинку тощо).

6. Режим дня дорослих (цілком збитий звичний режим, брак часу, неможливість займатися улюбленою справою, брак фізичної активності, мало часу на адаптацію, різкий перехід від звичного способу життя до незвичного).

7. Розлад у сім'ї через постійне спільне проведення часу та відсутність особистого простору (нерозуміння, роздратування, брак відпочинку та часу «для себе», неминучість постійних контактів, конфлікти, різні переваги і т.д.).

8. Рутинне життя з відсутністю чи невеликою кількістю позитивних емоцій.

До виникнення стресу може призвести елементарне порушення режиму дня, скорочення сну, робота в нічний час, відмова від корисних навичок, неадекватні способи позбавлення стресу.

У цьому найчастіше спостерігаються професійні порушення, тобто. збільшується кількість помилок на роботі, що виявляються в низькій продуктивності робочої діяльності, хронічна нестача часу, погіршення точності при виконанні зусиль. Ці фактори можуть призвести до порушення соціально-рольових функцій, що проявляється у зниженні сензитивності, збільшенні конфліктності, прояві антисоціальної поведінки, порушенні сну, нестачі часу, підвищеній стомлюваності, поспіху, проблемам при спілкуванні.

Поради щодо боротьби зі стресом

Стрес є однією з найпоширеніших причин неблагополуччя, страждань та невдач будь-якої людини, тому, що сучасний стиль життя – це постійний поспіх, нерви, емоції. Але не треба боятися, стрес є обов'язковим компонентом життя людини. Він може як знижувати, і підвищувати стійкість організму.

Попередити стрес можна надаючи членам суспільства сприятливі умови для розвитку, свободу у виборі життєвих установок і позицій.
• ставитися простіше до подій, що відбуваються, і не приймати їх близько до серця;
• вчитися мислити позитивно, знаходячи позитивні риси у кожній події;
• перемикатися на приємні думки. Якщо вас долає якийсь негатив, змусіть себе думати про щось інше;
більше сміятися. Як відомо, сміх не тільки продовжує життя, але й допомагає позбутися нервової напруги;
• обмежити себе у вживанні кофеїну (кава, міцний чорний чай) та алкоголю;
• правильно харчуватися, вживати більше продуктів, збагачених вітамінами;
• висипатись. Міцний та здоровий сон дуже корисний;
• не дивитися і не слухати те, що завдає неприємності (фільми, музика, новини);
• займатися фізичною культурою, т.к. спорт добре допомагає позбутися негативу та впоратися зі стресом.

Усміхніться
У більшості випадків стресова ситуація не варта ваших моральних мук. Щоправда, ви зрозумієте це вже потім, коли витратите нерви. Щоб запобігти панічному стану, вам потрібно посміятися! Згадайте якусь веселу історію зі свого життя, кумедний момент із улюбленої комедії, анекдот. Ось ви вже й посміхаєтесь!

У незрозумілій ситуації – лягайте спати.
Часто проблема здається набагато значнішою, ніж вона є, якщо ви втомилися за день, перевтомилися. Вам потрібно відпочити та добре виспатися! Прийміть ванну, послухайте хорошу музику і лягайте спати. Швидше за все, вранці ви прокинетеся у відмінному настрої.

<< Назад