Полезная информация

Дієта при хворій печінці: що можна, а що не можна

06.12.2025

Печінка - це один з найважливіших органів людського організму, що виконує різні функції, наприклад, участь у перетравленні їжі, виведення отрут, токсинів і таке інше. Як показує статистика, щорічно з різними захворюваннями печінки стикається величезна кількість людей. Найбільш поширеними з них є гепатити, цироз та багато іншого. У цій статті ми поговоримо про те, як харчуватися при хворій печінці, дієті, яка потрібна при таких хворобах.

*Принципи харчування при захворюваннях печінки.
Дієта - це один із найважливіших моментів у лікуванні будь-яких захворювань печінки. У 2022 році вчені з Уфімського НДІ медицини, праці та екології людини опублікували роботу, за результатами якої було встановлено, що використання в комплексному лікуванні дієтотерапії у пацієнтів з професійними захворюваннями печінки сприяє купуванню диспепсичного та больового синдромів, надає знеболювальну, протизапальну дію. крові.
Дозвольте запропонувати, тренінги Гарвардська модель переговорів. Переговори без поразок, а також, корпоративний тренінг категорійний менеджмент 360°

Тож якої дієти необхідно дотримуватися при хворобах печінки? Таким пацієнтам призначається лікувальний стіл №5, що має два різновиди. Безпосередньо стіл №5 рекомендується людям, які страждають від хронічного або гострого гепатиту в період одужання, а також за інших патологій печінки поза гострим періодом. Його другий різновид — лікувальний стіл №5а показаний при гострому запаленні, а також загостренні хронічного запального процесу.

Головна відмінність столів №5 і №5а в тому, що другий різновид дієти є більш щадним не тільки для печінки, але і для інших органів шлунково-кишкового тракту. Вона призначається на кілька днів і передбачає вживання відварених, протертих страв.

Ми детальніше поговоримо про лікувальний стіл №5. При цій дієті рекомендується дробове харчування (по чотири-п'ять разів на день невеликими порціями). Пацієнту слід споживати достатню кількість білків та вуглеводів, дещо обмежити жири. Обов'язковим моментом є дотримання водного режиму – не менше півтора-двох літрів води за добу.
Читайте - Як боротися з частими загостреннями герпесу? Поради лікарів. 

Що стосується способу приготування, можна споживати варені, запечені, зрідка тушковані страви. М'ясо перед їжею рекомендується розрубувати на дрібні шматочки, решта їжі може вживатися нездрібненою.

Страви повинні бути не надто холодними та не надто гарячими. Рекомендується обмежити прийом продуктів, що викликають підвищене газоутворення, з високим вмістом клітковини, що стимулюють секрецію.

*** Список дозволених та заборонених продуктів.
Дієта при хворій печінці має на увазі під собою виняток:
- свіжих хлібобулочних виробів, продуктів із листкового та здобного тіста;
- бульйонів, зварених на м'ясі, рибі чи грибах;
- субпродуктів, консервованих страв, копченостей;
- жирного м'яса та риби;
- Бобових;
- овочів, багатих ефірними оліями, наприклад, цибулі, часнику, щавлю;
- солоних та маринованих овочів;
- перлової, ячної, кукурудзяної крупи (обмежено);
- молочної продукції з високим відсотком жирності;
- Майже всіх фруктів та ягід, що не пройшли термічну обробку.

Що ж можна їсти? Пацієнту, що дотримується дієти №5, дозволено підсушений або вчорашній хліб із пшеничного або житнього борошна, вегетаріанські супи, гречка, вівсянка, рисові каші (краще на воді), що мають напівв'язку консистенцію. Можна вживати м'ясо та рибу нежирних сортів, молочну продукцію з низьким відсотком жирності, різні овочі, крім перерахованих вище, стиглі та м'які яблука, інші варені або запечені фрукти, а також багато іншого.

Читайте на нашому сайті - Куди поїхати відпочивати взимку? Також, куди поїхати на зимовий трекінг? Зимні курорти в Турції, і звісно, про як жити краще і довше? Поради асихологів.

<< Назад