Полезная информация
Харчування для здоров'я, що їдять довгожителі
06.12.2025
Зараз популярністю користуються теми, присвячені довголіттю. Багатьох цікавить, що треба робити, щоб жити довго та щасливо, відчуваючи себе при цьому бадьорим та здоровим? Що найважливіше – харчування? Так, звичайно, воно суттєве. Але не лише воно. Є й інші моменти.
Вік: як жити, щоб довго жити?
Довгожителі вважають люди, які переступили 90-річний рубіж. Середня тривалість життя різних країнах різниться. Наприклад, зараз в Українії цей вік становить 78 роки, причому, в деяких регіонах він вищий, а в інших нижчий. В Україні найбільше довгожителів проживають в Рівно та Києвіі.
До речі, раніше вважалося, що довге життя можливе лише у віддалених сільських районах із гарною екологією, наприклад, у гірських селищах. Але виявилось, що це не так. Довгожителі зустрічаються також і в мегаполісах, хоч і рідше, ніж у сільській місцевості. Виходить, екологія важлива, але не тільки вона визначає тривалість життя, є й інші фактори (докладніше про них див. нижче).
Дозвольте запропонувати, тренінги мерчандайзинг 2.0 - Техніки ефективного управління торговим простором в сучасному світі, а також, корпоративні тренінги повторні продажі, ефективні способи утримання клієнтів та збільшення доходу від кожного клієнта.
За даними Всесвітньої Організації Охорони Здоров'я нині за тривалістю життя у світі лідирують такі країни:
- Швейцарія,
- Сінгапур,
- Австралія,
- Іспанія,
- Ісландія,
- Італія,
- Ізраїль.
Чинники, що впливають на довголіття.
На думку фахівців, на довголіття впливають багато причин. Воно залежить від способу життя, вродженої схильності, генетичної спадковості, умов довкілля, екологічних чинників. Також важливими є ступінь розвитку охорони здоров'я та рівень медичного обслуговування в країні, якість продуктів, правильне харчування, фізична активність, соціальне середовище тощо.
Фахівці-геронтологи, які вивчають довгожителів, які переступили 95-річний рубіж і зберігають хороше здоров'я, зазначають, що всі вони є спокійними, доброзичливими людьми, позитивно налаштованими до життя та не схильні до надмірного прояву емоцій. Всі вони відрізняються здоровою психікою та стійкою нервовою системою.
Читайте - Дієта при хворій печінці: що можна, а що не можна? А також, Як боротися з частими загостреннями герпесу? Поради лікарів.
Харчування: корисні звички, що призводять до здоров'я.
Спосіб життя японських, кавказьких, швейцарських, австралійських та інших. довгожителів різниться, але в усіх є спільні риси.
По-перше, всі вони дотримуються помірного харчування, мало їдять. Це не залежить від того, де вони мешкають. Вони їдять стримано, за столом не допускають пересичення і ніколи не наїдаються «до відвалу». Більшість із них худорляві.
Їх раціон включає багато овочів і фруктів. І багато зелені. Це зелений салат, кріп, петрушка, кінза, крес-салат, коріандр, естрагон, а також городні та дикорослі трави. Вони їдять зелень у свіжому, солоному, квашеному вигляді, а також у сушеному стані у вигляді спецій. Зелень має велике значення для здоров'я кишківника, вона створює в ньому здорову мікрофлору, стимулює перетравлення їжі, активізує ферменти. Зелень, яку люди похилого віку їдять у великій кількості, продовжує молодість кишечника. Як відомо, «здоровий кишечник — сильний імунітет».
Люди похилого віку їдять багато цибулі та часнику. Ці овочі посилюють перистальтику кишечника, полегшують перетравлення їжі, пригнічують розвиток гнильних бактерій у шлунково-кишковому тракті.
Також у їхньому харчуванні присутні гострі приправи: червоний і чорний перець, куркума, коріандр, мускатний горіх, гірчиця тощо. Крім того, вони стимулюють кровопостачання дрібних судин і тим самим виводять з них холестерин.
Довгожителі майже не їдять солі або застосовують її мінімально. Замість неї вони вживають часник, аджику і знову ж таки гострі приправи.
Вони їдять багато кисломолочних продуктів. Серед них: кисле молоко, кефір, мацони, тан, айран, наріне - ті, які традиційно вживаються в їх звичному середовищі проживання. Ці продукти ефективно очищають шлунково-кишковий тракт та стимулюють спорожнення кишечника.
Читайте на нашому сайті - Куди поїхати відпочивати взимку? Також, куди поїхати на зимовий трекінг? Зимні курорти в Турції, і звісно, про як жити краще і довше? Поради асихологів.
Вони не вживають пшеничний хліб із білого очищеного борошна. Замість нього вони їдять кукурудзяні або вівсяні коржики, або хліб із цільного зерна. Також вони їдять каші із цільних круп. Коржики та каші приправляють медом та сиром.
Довгожителі практично не використовують цукор, цукерки та інші солодощі. Натомість на їхньому столі завжди присутні мед та сухофрукти.
Вони вживають мало м'яса. А якщо їдять, то обов'язково приправляють його великою кількістю пряної зелені, завдяки цьому воно набагато краще перетравлюється.
Вони практично не їдять жирів. Звичні їм сири — бринза, фета, адыгейский, осетинський тощо. буд. — маложирні.
Дуже важлива якість води. Більшість довгожителів живуть у віддалених районах сільської місцевості, тому користуються чистою водою із гірських джерел. Також для пиття та приготування їжі вони постійно використовують талу воду.
Ці люди їдять продукти, вироблені в їхньому середовищі. Більшість із них годуються їжею зі своїх садово-городніх ділянок, оскільки вона звична та чиста, повністю позбавлена харчових добавок.
Важливий момент: їжу вони готують і їдять одразу, у свіжому вигляді. Їжу, що залишилася, не зберігають, розігрівати вчорашню їжу не прийнято. Все, що недоїде, йде на корм домашнім тваринам.
Довгожителі вживають вино, власноруч виготовлене з фруктів та ягід, вирощених на своїй садово-городній ділянці. Це вино є повністю натуральним та екологічно чистим. Його п'ють регулярно, але у невеликих кількостях.
Китайські геронтологи вважають, що секрет харчування довгожителів полягає в тому, що їхній раціон відрізняється малою кількістю калорій, переважанням свіжих овочів, фруктів, ягід та зелені та дуже невеликою кількістю тварин білків та жирів.