Полезная информация

Яка їжа викликає рак?

07.09.2022

Лікар-онколог Старожукова Інна Альбертівна розповіла, яка їжа стає причиною розвитку раку.
Інна Стародукова зазначила, що наукові дослідження зазначають: у 40% випадків причиною розвитку онкології стає відсутність правильного раціону у житті людини.

Онколог також зазначила, що причиною серйозного захворювання можуть стати продукти із високим вмістом канцерогенів. До цієї категорії належать алкоголь, а також перероблене червоне м'ясо (сосиски, котлети, ковбаса).

Однак, якщо у вашому житті є тільки неправильне харчування, ймовірність розвитку онкології все ще низька. Однак, якщо ви знайшли кілька факторів (шкідливі звички, неправильне харчування, спадковість, хронічні захворювання), ризик зростає в кілька разів.

НАЙБЕЗПЕЧНІШИ ЖИРИ
Якщо говорити про найнебезпечніший вид жирів, то це трансжири. Як розповів лікарь  голова європейського офісу Всесвітньої організації охорони здоров'я доктор Софі Стел, трансжири утворюються, коли у олію під впливом високих температур та тиску додають атоми водню. Виходить та сама субстанція, яка на етикетках продуктів називається «гідрогенізована рослинна олія». Термін придатності такого масла збільшується у рази. Тим часом відомо, що вживання трансжирів сприяє розвитку серцево-судинних захворювань, хвороб Альцгеймера, раку молочної залози та інших видів раку, порушень у репродуктивній сфері. Доречі, рекомендуєм онлайн корпоративні тренінги з продажу в Україні.

Основні джерела трансжирів - продукти, що містять маргарин і топлену олію рослинного походження. Насамперед це кондитерські вироби, які продаються в супермаркетах, булки та печиво, їжа швидкого приготування: картопля фрі, нагетси, попкорн, пояснює доктор Бреда. Однак, як нещодавно з'ясувалося, трансжири можуть утворюватись і при домашньому приготуванні продуктів! Справа в тому, що невелика кількість природних трансжирів міститься в жирному м'ясі та молочних продуктах. А багаторазове нагрівання масла може призвести до утворення додаткових трансжирів. У результаті ми створюємо канцерогени власноруч, коли засмажуємо м'ясо або запікаємо при високій температурі домашнє печиво з вершковим маслом.

М'ЯСУ ЗНАЙ ЗАХОДУ
Червоне м'ясо — до нього належать яловичина, свинина та баранина — давно звинувачують у шкоді здоров'ю. На сьогодні доведено зв'язок частого вживання такого м'яса з розвитком раку кишківника.

Найшкідливішими, як показали масштабні дослідження (опубліковані в авторитетному міжнародному медичному журналі «Ланцет»), є продукти промислової переробки із червоного м'яса: сосиски, ковбаси, копченості. Якщо з'їдати всього 50 грамів щодня, то ризик захворіти на рак кишечника підвищується на 18%. Таких продуктів бажано взагалі уникати, максимум – дозволяти їх собі у свята, радять вчені та лікарі.

Свіжеприготоване червоне м'ясо - стейки, шашлики і т.д. підвищують ризик раку прямої кишки на 18% при вживанні 100 г щодня.

– Проте з'їсти улюблену страву з яловичини, баранини чи свинини раз на тиждень не забороняється, – заспокоїв нас засновник Національного дослідницького центру "Здорове харчування", доктор медичних наук, професор Ігор Немирівський. - Головне – не робити цього щодня. Поживно та смачно урізноманітнити своє меню без шкоди для здоров'я можна за допомогою білого м'яса: птаха, кролика та – особливо корисно – страв з риби, багатої на цінні Омега-3 кислоти. На замітку: доступні нам лідери за змістом Омега-3 – скумбрія, оселедець та палтус.

<< Назад